«« bezár

2007. június 30: Kicsi falu nagy programmal (Háromszéki Magyarok Világtalálkozója) Háromszék napilap: Közélet


Kisgyörgy Zoltán felvétele

Ahol élénk a közösségi élet, ott nem gond az ünnep sem — bizonyosodott be Kisborosnyón, mely nemcsak vendégfogadásra készül, nemcsak ünnepi programot szervez, hanem emléket is állít a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója tiszteletére.

Elmondhatjuk, hogy e faluban található Erdély leggazdagabb történelmi emlékparkja. Az augusztusi történelmi eseményre, melyre eddig még nem volt példa históriánkban, Kisborosnyón készül Háromszék nagyjainak Oktogonja is. A kis falu apraja és nagyja tud a világtalálkozóról, hallottak arról, hogy ,,ez egy olyan rendezvény, amelyre hazahívtak a nagyvilágból minden elszármazottat, s olyanokat is várnak, akik most ismernék meg szüleik, nagyszüleik szülőföldjét".

- Hozzánk eddig kilenc meghívott jelentkezett be, egy Veresegyházán lakik, a többi mind Budapestről érkezik - tájékoztatott Damó Gyula nyugalmazott tanító, a Nyíres Lokálpatrióta Kör ügyvezetője. — Közöttük lesz orvos, kutató agrármérnök, képzőművész, jogász. Rajtuk kívül olyanokra is számítunk, akik a megyéből vagy a szomszédos megyékből akarnak hazalátogatni az eseményre. Már betonba öntve áll az emlékparkban nyolc monumentális kopjafa — ezeket nevezzük Oktogonnak —, melyeket a világtalálkozó tiszteletére állít a faluközösség, de bátran mondhatjuk, a község, mert augusztus 17—20-án együtt ünnepelünk Nagyborosnyóval az Óriáspince-tetőn.

- A nyolc kopjafát nyolc tehetséges faragómester készítette, nevük ott áll bevésve a kopja alsó részén. Ezekre helyezzük el hamarosan a fémplaketteket, melyeken a megye jeles személyiségeinek, nagyjainak (tudósok, lelkészek, közéleti személyiségek, pedagógusok, művészek, sportolók-olimpikonok stb.) névsora lesz majd olvasható. A jeles sportolók névsorát már elhelyeztük, mert időközben vendégeink voltak a budapesti Olimpiai Bizottság képviselői. A többi plakett elkészítéséhez Vajda Lajos, a megyei tanács elnöke ígért anyagi segítséget, úgyszintén a kopjafákat tartósító szer beszerzéséhez is. Úgy érezzük, hogy az Oktogon egy olyan maradandó emlék, amely kiválóan illeszkedik nemcsak a falu, hanem a világtalálkozó emlékeinek sorába.

- A kisborosnyóiak négynapos progamot állítottak össze, melynek egyik szervezője-résztvevője a falu református lelkipásztora, Szász András. Augusztus 17-én 126 miniatűr kopját állítanak ki a megye huszonhat helységéből, bemutatják az emlékparkot, az Oktogont. 18-án Kovásznára utazik a küldöttség a régiók napjának ünnepségére. Az idegenből hazaérkezőkkel közös istentiszteletet tartanak, felavatják Há¬romszék nagyjainak kopjasorát, majd részt vesznek az Óriáspince-tetői ünnepségeken. Tábortűz mellett népdalokat, népmeséket és székely történeteket hallgathatnak a hazaérkezett vendégek. 20-án este tíz órakor őrtüzet gyújtanak, akárcsak az ősszékelyek, a falu fölötti Só¬hely-tetőn. A tetőről egész Felső-Háromszéket belátni. Ha tiszta lesz az idő, különleges élményben lehet része az egész vidéknek: őrtüzek, lángok, pislákoló sárgás-vöröses fénycsóvák fogják jelezni majd a hegylábi dombokról s a Mezőföld síkjáról, hogy annyi harc, veszteség és megaláztatás után sem hullott szét a kéve, együvé tartozunk.

Kisgyörgy Zoltán – Háromszék napilap

«« fel | bezár