«« bezár

2007. július 7: A művész és alkotásai (Villáminterjú Vetró B. András szobrásszal) (Háromszék napilap)

A Kosztándi művész házaspár albuma után a csíkszeredai Pallas-Akadémia Kiadó a napokban jelentette meg Műterem sorozatának legújabb kötetét, melyben Banner Zoltán művészettörténész Vetró B. András kézdivásárhelyi szobrász munkásságát mutatja be. Az album fülszövegét Márton Árpád festőművész jegyzi. A kötet megjelenése napján kerestük fel a szobrászt műtermében.
— A szép kivitelezésű album most jelent meg ugyan — mondja a szobrász —, de kiállítással egybekötött bemutatására csak az ősz, illetve a tél folyamán kerül sor, október végén Csíkszeredá¬ban, december első felében pedig a Kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumban. Az albumot Kozma Mária, a kiadó főszerkesztője fogja ismertetni. A kötet megjelentetését elsősorban Tőzsér József kiadóigazgatónak, Kozma Máriának, Banner Zoltánnak és Márton Árpádnak köszönhetem.
— A napokban elutazol...
— Magyarországra megyek, Nagyatádon, Kézdivásárhely egyik testvérvárosában veszek részt egy alkotótáborban. Vargha Mihály szobrász, a Székely Nemzeti Mú¬zeum igazgatója engem ajánlott a szervezőknek, így kerültem a meghívottak listájára. Tíz napig leszek Nagyatádon.
— Az utóbbi időben milyen munkák készültek műtermedben?
— Idén csak a március 15-i ünnepi tárlaton állítottam ki, más kiállításom nem volt, de folyamatosan dolgoztam. Elkészült és felállításra vár Rákossy Árpád bronz mellszobra, melynek avatására a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója alkalmával, augusztus 18-án Felsőcsernátonban kerül sor. Ezt megelőzően e hónap 22-én a márkosfalvi iskola névadó ünnepségén a település legnagyobb szülöttének, Barabás Miklós festőművésznek a domborművét leplezik le...

Iochom István – Háromszék napilap

«« fel | bezár