«« bezár

2007. július 9.: Készülnek a háromszéki találkozóra (Krónika napilap)

Az augusztusra tervezett Háromszéki Magyarok Világtalálkozója miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz kíván fordulni Ioan Solomon.

A sepsiszentgyörgyi városi tanács független tagja a háromszéki megyeszékhely önkormányzatának legutóbbi ülésén diszkriminatívnak minosítette, hogy a Kovászna Megyei Tanács közpénzekbol 100 ezer lejt szán egy olyan rendezvényre, amelyet kizárólag magyarok számára szerveznek. Ioan Solomon szerint az lett volna tisztességes, ha a Kovászna megyeiek világtalálkozóját szervezik meg, így minden nemzet helyet kapott volna a rendezvényen.
Kovászna Megye Tanácsa és a Megyei Muvelodési Központ idén augusztus 17-e és 20-a között rendezi meg a háromszéki magyarok elso világtalálkozóját. A szervezok szerint a világtalálkozó célja a háromszéki öntudat erosítése, az elszármazottak és az itthon élok közötti kapcsolat szorosabbra fuzése.
Kihívás hazahívni az elszármazottakat
Imreh István a Kovászna Megyei Muvelodési Központ igazgatója, a találkozó foszervezoje a Krónikának elmondta, jól haladnak az elokészületekkel, az eddigi legnagyobb kihívást az elszármazottak felkutatása és megszólítása jelenti. A polgármesteri hivatalokhoz, a parókiákhoz eljuttatott kérdoívek alapján próbálják feltérképezni, hányan hagyták el szüloföldjüket és jelenleg hol élnek. Már több mint hatezer személyrol tudnak, köztük ausztrál farmerek és párizsi professzorok is megtalálhatók, velük fel is vették a kapcsolatot. „Sajnos a többség nem jelez vissza, nem tudatják, hogy hazajönnek-e a találkozóra” – panaszolta az igazgató, aki szerint megtörténhet, hogy csak a rendezvényen derül ki, valójában hány személyt sikerült mozgósítaniuk. A rendezvényt a www.vilagtalalkozo.ro honlapon is népszerusítik, itt minden információ megtalálható.
Szekértábor az emlékparkban
A négynapos rendezvény forgatókönyvét is kialakították már: augusztus 17-én 10 órakor minden Kovászna megyei magyar templomban megkondulnak a harangok, ezzel jelzik, hogy megkezdodött a találkozó. Az elso napot a települések napjának szánják; minden háromszéki község és falu maga szervez programot a hazaérkezetteknek. Augusztus 18-án a kistérségek napját tartják meg: Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre, Kovásznára és Barótra várják a vonzáskörzetükbe tartozó falvak lakóit, szülötteit. A harmadik nap a vármegye napja lesz, a Maksa melletti Óriáspince-teton szekértábort építenek ezen a napon. A tervek szerint a 41 háromszéki község mindegyike küld egy fakereku szekeret, amelyet jelképes formában a település értékeivel raknak meg. A teton felavatják a háromszékiek emlékparkját, amelynek terveit Zakariás Attila építész és Damokos Csaba látványtervezo készítette. A szervezok arra számítanak, hogy az emlékpark zarándokhellyé válik majd, hiszen a virágminta csúcsain levo kövekre a települések és a híres elodök nevét vésik. Augusztus 19-én este az Óriáspince-teton mutatják be Egy a nép, egy a magyar… címmel Szörényi Levente rockoperáinak összefoglalóját. A koncertszeru eloadás Szörényi magyar ostörténetet feldolgozó négy alkotásának, az Atilla– Isten kardja, István, a király, Veled, Uram! és az Árpád népe részleteibol áll össze, az egységes keretet narráció biztosítja, és a legnépszerubb betétdalok, kórusmuvek csendülnek fel. A produkcióban látványos rendezoi megoldásokat, díszes jelmezeket, tánckart és tucat statisztát vonultatnak fel. Augusztus 20-án a Perkoi búcsúval zárul a rendezvény. Itt a TransylMania együttes bemutatja a Mert tudnom kell... címu produkcióját.
Imreh István elmondta, a világtalálkozó egyben Kovászna megye eddigi legnagyobb médiakampánya is lesz, hiszen a négy nap történéseit éloben sugározza a Duna Televízió. Naponta öt órát közvetítenek éloben, és számos korábban elkészített anyagot vetítenek a térségrol, így ez jó alkalom Háromszék népszerusítésére. Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke korábban elmondta, reményeik szerint ötévenként rendeznek majd hasonló rendezvényt. „Remélem, sikerül tudatosítani, hogy mi nemcsak negyven évig szenvedo, Bukarest által megtiport, betelepítésektol meggyengített emberek vagyunk, hanem értékes, alkotó, világra nyitott személyek” – hangsúlyozta Demeter.

Kovács Zsolt – Krónika napilap

«« fel | bezár