«« bezár

2007. július 19.: Nyári gondok az Oltfejben (Háromszék napilap)

Nem sokkal lett több csapadék Oltfejben, Mikóújfaluban és Sepsibükszádon, mint lenn, az alsó-háromszéki rónán, pedig az öregek azt mondták: ,,a hegyek húzzák lefelé az esőt".
A kalászosok aránylag szépek, de mivel magasabban fekszik a terület, később kezdik az aratást. ,,A krumplivetések egy része már elvirágzott, kár, hogy nem kapott esőt, lesz apró krumpli éppen elég az ősszel. Az Oltfejben homokos a talaj, hamar átengedi a vizet, és azonnal újat kíván. Ezért várjuk mindennap az esőt, legalább a virágzásban lévő pityókákat tudnánk megmenteni" ? mondták a mezőt ismerők.
Mind a két községben gondot okoz a szárazság, a települések ivóvízhálózatának hozama egyre csökken emiatt. Panaszkodik a lakosság Újfaluban és Bükszádon is, az önkormányzatok pedig tudják, hogy az est leple alatt az amúgy is szűkös vízzel több család öntözi a zöldségeskertet. Ennek megakadályozására borsos bírságokat szabtak a helyi tanácsok. Keresztes Tibor mikóújfalusi alpolgármester elmondta, naponta keresik telefonon, panaszkodnak a vízszolgáltatás miatt, igazságot tenni, teljesen megoldani nehéz feladat.
? A Patakszer nevű falurésznek vízszolgáltatási programot kellett összeállítanunk, hogy minden gazdaság és konyha juthasson vízhez. Úgy érzem, valaki ebben a részben játszik a mi idegeinkkel ? magyarázta Nyáguly Vilmos polgármester ?, mert lehetetlen, hogy huszonöt család egy nap alatt hatvanezer liter vizet fogyasszon el! Kizárt dolog, hogy hálózati hibáról lenne szó. A Felszeg nevű falurészben is gondok vannak a vízzel, és itt is azért, mert az emberek hajnalban és késő este locsolnak a kertekben. Kipróbáltuk, este tíz órakor elzártuk a Csere úti tározónál a csapot, reggel öt óráig senkinek nem volt vize, s lám, egy éjszaka 150 köbméter víz gyűlt össze! Megértjük, hogy menteni kell a mentenivalót, de ne annak árán, hogy másnak egy csepp vize se legyen a konyhán. Ennyi vizet meginni egy nap képtelenség, elhasználni érzéktelenség.
? Dúlja a vad a határt, nem lehet mindenütt őrizni. Hiába állítottak csóvát a földtulajdonosok, a vadkárok továbbra is gondot okoznak számunkra. Ezt tetőzi a medvék garázdálkodása, nem egy alkalommal okoztak kárt a pásztorok állományában ? tájékoztatott Bács Csaba sepsibükszádi polgármester.
A napokban megejtik a versenytárgyalást a mikóújfalusi kanalizálásra. Erre 5 320 000 régi lejt kaptak. Az összegből egyelőre csak a tisztítóállomást szándékoznak megépíteni, a többiből fizetnék a hálózatot. Hasonló a helyzet Sepsibükszádon, Málnás községben kézi erővel megkezdték a közművesítést. Újfaluban folyamatosan dolgoztak a gázhálózat beszerelésével, egyre több az igénylő is. Ha a víz mennyiségével kapcsolatos gondok megoldódnak, a gáz vezetése befejeződik, s a kanalizálás is elkészül, el lehet majd mondani, hogy Mikóújfalu az első, teljesen közművesített község az Oltfejben.
Mikóújfalu Szent István napját megelőzően és Sepsibükszád szintén augusztusban tartja a falunapot. Hogy a Háromszéki Magyarok Világtalálkozóján is részt vesz, Bükszád három magyarhoni testvértelepülését ? Berhida, Vasad és Somodor ?, Mikóújfalu pedig a magyarországi Bálványost és Mikófalvát hívta meg az alkalomra.
Mikóújfaluban készül a ravatalozó épülete, Sepsibükszád önkormányzata pedig nagy érdeklődéssel várja a község határában végzett hidrogeológiai fúrás eredményét, remélik, most már megtudják végre, van-e elegendő és megfelelő termálásványvíz az Olt völgye mélyében.

Kisgyörgy Zoltán - Háromszék napilap, Faluvilág

«« fel | bezár