«« bezár

2007. július 20.: Egy hónap múlva találkozunk (Háromszéki magarok) (Háromszék napilap)

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozója központi rendezvényének helyszínén, az Óriáspince-tetőn tartottak sajtótájékoztatót tegnap a szervezők abból az alkalomból, hogy pontosan egy hónap múlva, augusztus 19-én, vasárnap kerül sor ott a vármegye napjára, mely a Szörényi—Bródy szerzőpáros Egy a nép, egy a magyar című produkciójával zárul.
Aznap szekértábort állítanak fel a tetőn, minden szekér egy-egy közigazgatási egység értékeit mutatja be. A program már körvonalazódott, ám a kiállítóstandként szolgáló szekerek berendezéséhez, díszítéséhez még hozzá lehet járulni.
A hőség ellenére lázasan folynak a munkálatok. Az utat már kiképezték, az emlékparkot most építik. A tizenkettőből három oszlopot már felállítottak, a települések irányába mutató, lángszerű sugarak egy részét már kőből kirakták. Ezek végébe kerül majd egy-egy kőtömb, melyen a helység neve és első írásos említésének dátuma szerepel. Az eredeti tervtől eltérően a falu vagy város jeles személyiségeit nem tüntetik fel — a nézeteltérések elkerülése végett, esetenként helyhiány miatt. Érdemeiket külön kiadványban elevenítik fel.
Újdonság, hogy a rendezvény fővédnökei sorába bekerült Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke, minekutána Nemeskürty István egészségi állapotára való tekintettel visszamondta a felkérést. A további fővédnökök: Cselényi László, a Duna tévé elnöke, Markó Béla, az RMDSZ elnöke, Egyed Ákos, az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke (Erdővidék képviseletében), Kónya Ádám (Sepsiszék), Haszmann Pál (Kézdiszék) és Gazda József (Orbaiszék). Bővült az augusztus 20-i program. A Szent István-napi búcsút követően a Perkőn szervezendő műsort a Transylmania etno-rock együttes Mert tudnom kell... című, 52 táncost felvonultató szuperprodukciója zárja. Ezt követően gyújtják meg az őrtüzeket Háromszék magaslatain.

Szekeres Attila – Háromszék napilap, Közélet

«« fel | bezár