«« bezár

2007. július 24.: Új zarándokhely: az Óriáspince-tető?
(Háromszéki Magyarok Világtalálkozója) (Háromszék napilap)

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozója kapcsán Demeter Zoltán lapunktól azt kérdezte, hogy hová is tartozik az Óriáspince-tető: Maksához, Eresztevényhez, Besenyőhöz vagy Dálnokhoz?

A legrövidebb válasz: Dálnok kivételével mindháromhoz.
Közigazgatás szempontjából Maksához tartozik — ez a három település községközpontja —, Eresztevény és Sepsibesenyő a három faluból alkotott község egyike-egyike.
Az Óriáspince-tető Sepsiszentgyörgy felől a Szépmezőt Réty—Kovászna irányában átszelő műúton haladva közelíthető meg oly módon, hogy a Rétyi keresztútnál északi irányba (balra) fordulva rátérünk a DN-11-es Brassó—Kézdivásárhely műútra. Utazás közben az Óriás-pincetető kenyér alakú hegytömbje és a rajta lévő ,,dudor" — bronzkori halomsír — folyamatosan látható. Az augusztus 20-i rendezvény előtt messziről látható lesz az emlékpark központjában elhelyezett térplasztikai alkotás, az újabb kori lármafa is.
Aki Brassó irányából közelít, az a DN-11-es műúton egyenesen ráhajt a rendezvény színhelyére. Eresztevény déli bejáratánál az egykori utakon és más területeken több parkolóhelyet alakítanak ki gépkocsik és autóbuszok számára, ahonnan gyalogosan, toronyiránt elérhetik a domboldalon lévő emlékhelyet. Kocsival az eresztevényi lejtő alatt balra fordulva, a frissen épített, kavicsozott úton lehet megközelíteni az Háromszéki Emlékparkot. A Pincetető alatt ugyancsak gépkocsi- és autóbuszpihenő-helyek várják az érkezőket. Erre az útra fordulhat rá az is, aki Északról, Kézdivásárhely felől közelít. Akik ezt az utat választják, és gyalogosan nekivágnak a hegyoldalnak, azoknak hegyélményük is lesz, mert az Óriáspince-tetőre hajtűkanyaros, meredek út vezet a Domboldal horpadásán szerpentinezve. (Az út a rendezvény miatt került felújításra.) A Pincetetőre gyalogosan lehet feljutni — estére a szerpentineket kivilágítják —, de kivételes esetben néhány fogatos kocsi is rendelkezésére áll az időseknek vagy mozgássérülteknek.
Az Óriáspince-tetőnek lehetne egy harmadik megközelítése is: Gidófalva—Angyalos—Sepsibesenyő irányából. Ez az út jelenlegi állapotában csak a helybéliek számára járható, nemcsak rossz, kátyús, hanem az elvadult, gazos útmente miatt sem ajánlatos kiábrándulni belőle.
Azt ajánljuk, hogy akik a Csíki medence vagy Erdővidék felől érkeznek, hajtsanak Sepsiszentgyörgy irányába, és a már jelzett, Szépmezőt átszelő műúton közelítsenek az Óriáspince-tetőhöz.
Miután az Óriáspince-tetőt képletesen körbejártuk, jegyezzük meg, hogy a maksaiak, eresztevényiek és a sepsibesenyőiek méltán tekinthetik magukénak a kenyér formájú, nagy hegyet, mert a három település metszéspontjában inkább dudorodik, mint emelkedik olyan magasságba, hogy onnan Felső- és Alsó-Háromszék egyetlen pillantással széltében-hosszában belátható, Felső- és Alsó-Háromszék határhegyének is tekinthető, s a történelem során közigazgatásilag is ide-oda tartozott a falvak egyike-másika.

Aki pedig Dálnokba helyezi vagy helyezte ezt a hegyet, azután nem kell elindulni.

Sylvester Lajos – Háromszék napilap, Közélet

«« fel | bezár