«« bezár

2007. augusztus 20: Összefogtak Háromszék hazatérő világpolgárai

„Szent helyszínt“ avattak tegnap a maksai Óriáspincetetőn

A Kárpát-medencében egyedülálló magyar világtalálkozót tartottak a hét végén a háromszéki települések. A csúcspillanatnak számító tegnapi, maksai emlékműavató helyszíne a háromszékiek és az innen elszármazottak „szent helyeként” fogható fel immár, hiszen Székelyföldnek az együvé tartozás szimbólumának kell lennie a továbbiakban – fogalmazott a kizarándokolóknak Demeter János.

Háromszéki, de erdélyi, vagy inkább Kárpát-medencei szinten is első ízben szervezett magyar világtalálkozót a múlt hét végén Kovászna megye közel hatvan települése. Ojtozban nem kisebb vendég volt jelen az 1917. augusztusi csata emlékműve hasonmásának avatóján, mint dr. Lomnici Zoltán, a magyar Legfelsőbb Bíróság elnöke. A házigazda községekben és városokban több mint négyszáz különböző programmal fogadták a vendégeket.
Három helyszínen tartott istentiszteletet Tőkés László nagyváradi református püspök is szombaton és vasárnap. A sepsiszentgyörgyi Sugás vendéglő két estén keresztül színészkocsmává változott, ahol a helybeli és a határokon túlra szakadt háromszéki művészek zsidvei borfajtákat szolgáltak fel, és sanzonokkal, kiselőadásokkal kedveskedtek vendégeiknek. A svéd és Heves megyei, testvérmegyei küldöttségnek műemlékvédelmi és mesefalu-projektet mutatott be partnerkeresés céljából a háromszéki önkormányzat.
Kovászna fürdővárosban folytattak eszmecserét a háromszéki orvosok, és Orbaiszék változó társadalmáról és kultúrájáról tanácskoztak a néprajzosok dr. Pozsony Ferenc néprajzi magánmúzeumában, Zabolán. Kézdivásárhelyen a kistérségek napján hagyományos esküvőt tartottak kézdiszéki vőfélyek közreműködésével. A szervezők becslése szerint több ezer helyi, belföldi és külföldi látogató fordult meg a találkozón.
Ma délelőtt a felső-háromszéki Kézdiszentlélekről indulnak a zarándokok a Perkő-hegytetőn lévő kápolnához, ahol a szentmise után kézművesvásár, néptáncelőadás lesz, majd este a TransylMania etnorockegyüttes adja elő a Mert tudnom kell... című produkcióját, illetve éjjel 11 órakor őrtüzeket gyújtanak a megye településein.
Az ötletgazda Demeter János megyei önkormányzati elnök azzal a céllal hozta tető alá – munkatársaival – a nagyarányú rendezvényt, hogy egyfelől erősítse a külföldre elszármazott háromszéki magyarok szolidaritását, másfelől ismertesse a potenciális befektetőkkel a térség gazdasági és idegenforgalmi vonzatú adottságait. „Valamelyik internetes fórumon valaki azt írta, hogy választási kampány része lenne a világtalálkozó. Szó sincs erről, az érdekel, hogy nagyon jól sikerüljön” – nyilatkozta az ÚMSZ-nek tegnap Demeter.

Domokos Péter – Új Magyar Szó

«« fel | bezár