«« bezár

2007. augusztus 21: Befejeződött a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója

Közel ötezer hívő és érdeklődő kapaszkodott fel tegnap a háromszékiek szent hegyére, a Kézdiszentlélek fölött magasodó Perkőre. A csíksomlyóival „egykorú” Szent István-napi búcsút idén a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának egyik zárómozzanatának szánták.
Erre az is ráerősített, hogy a szentmise alatt is zajlottak a HMVT utolsó programpontjának számító esti TransylMania-koncert előkészületei, de a hangolás sem zavarta a bensőséges hangulatot. A kora középkori alapokra épült Szent István-kápolna – az építtető Kálnoky, Apor és Mikes családok számára már a XVIII. században búcsújáró kegyhely – előtt felépített oltárnál Tamás József püspök cerebrálta a szentmisét.
Az esemény díszszónoka, Oláh Zoltán, a gyulafehérvári papnevelő intézet rektora a Szent István-i értékek továbbvitelét és újrafelmutatásának szükségességét emelte ki beszédében.
Úgy fogalmazott: Szent István állama megteremtésének máig ható jelentősége van. Rá emlékezve, visszatérünk a történelembe, emlékezetbeli zarándoklatunk révén magunkkal hozzuk a kortalan értékeket, amelyeket az országalapító király képviselt. „Mindez erővel, energiával tölt fel bennünket a mindennapok harcainak megvívásához. Számomra egyébként is különleges jelentőségű a mostani ittlétem, papként ugyanis ritkán volt alkalmam jelen lenni a búcsún. Gyermekkoromban viszont sokszor jártam itt, mivel a közelben, Gelencén születtem” – mondta el a Krónikának a rektor.
A hőséggel dacoló hallgatóság egyik tagja, Demeter Zsuzsanna sepsiszentgyörgyi óvónő így magyarázta a búcsún való rendszeres jelenlétét: „Nagyon fontos, hogy ismerjük a történelmünket, még fontosabb azonban Jézus tanítása szerint élni. Megmaradni és változni is csak Istenbe vetett hit alapján vagyunk képesek. Elsősorban a szentmise hangulata a fontos számomra, ezért elsősorban nem a búcsú helyének szelleme érint meg, hanem Istennel való találkozás.”
A Háromszéki Magyarok Világtalálkozója tegnap gyermek- és ifjúsági táncegyüttesek találkozójával, illetve a lapzártánk után kezdődött Mert tudnom kell… című TransylMania-produkcióval ért véget a perkői nyeregben. A háromszéki hegyeken őrtüzek gyúltak – ezúttal talán nem veszélyre hívva fel a környék lakóinak figyelmét.

Csinta Samu - Krónika napilap

Forrás: HUN-INFO Hírszolgálat, www.hun-info.hu

«« fel | bezár