«« bezár

2007. augusztus 22: „Mindentudó” TransylMania

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának záróeseményeként a TransylMania zenekar Mert tudnom kell című produkciójára került sor hétfő este.


A szerző felvétele

A kézdiszentléleki Perkőn hétfőn este került sor az erdélyi TransylMania újszerű előadására, ahová a baróti zenekar erdélyi színészeket és táncosokat is meghívott.
A rendező és a koreográfus a magyarság múltjával és jelenével foglalkozó dramaturgiai szálra fűzte fel az együttes régi és új dalait. Mint Nagy Kopeczky Kálmán, a darab rendezője az előadás előtt elmondta, a produkcióval a jelenlévők érzelmeire kívántak hatni a zenészek. Azt szeretnék, ha felismernénk, kik vagyunk, és honnan jöttünk, hiszen a jövőhöz tisztában kell lennünk múltunkkal és jövendő céljainkkal egyaránt: „ismernünk kell a hegyek, a fák, a völgyek, a vizek nevét, és tudnunk kell, hogy miért kell őrizni mondát és regét.”
Mivel a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának záró produkcióját a Duna Televízió élőben közvetítette, meg kellett várni a pesti tűzijáték előtti - rendkívüli viharról tudósító - híradó végét is, amit a jelenlévők nem szívesen vettek tudomásul. Az élő műsorvezetői bejelentkezés után azonban végre megjelent egy fehér ruhás lány a színpadon, hogy az előadás alatt a jó és rossz harcában az ártatlan – s így elcsábítandó – fiatal nőt képviselje. Derzsi Tímea színésznőn kívül Fehérvári Pétert és a díjnyertes Pálffy Tibort is láthattuk, természetesen ők alakították a csábítókat. A színészek mozdulataira válaszoltak a kolozsvári Ördögtérgye, a sepsiszentgyörgyi Belice és a kézdiszentléleki Perkő néptánccsoport művészei, hol mozgalmassá és színessé téve a színpadot táncukkal, hol pedig az erdélyi nép – vidám és szomorú sorsát – jelenítve meg.
A zenekar éppen ezért mintha át is adta volna kissé a főszerepet, hiszen a hátsó színpadon, a közönségtől távol játszották el – ugyanolyan lelkesen, mint szokták- jól ismert dalaikat, amit persze a közönség is szokásos lelkesedéssel fogadott. Csak az utolsó két szám alatt maradtak „magukra”, ekkor ugyanis a fellépők elszaladtak meggyújtani a perkői őrtüzet. A zenekar megtapsolásával így hirtelen véget is ért a produkció, pedig a színészeknek és táncosoknak is kijárt volna az ünneplésből.

Erdős Zsófia – Új Magyar Szó

«« fel | bezár